zondag 2 mei 2010

Nettie Bromberg, ook al vergeten door Google


Google-ogie zorgt toch maar vaak voor kip-of-ei vragen, merk ik aan nettiebromberg.nl.
Dat was zo'n uitdijend project: het maken van een website voor de al jaren geleden overleden Nederlands-Joodse kunstenares Nettie Bromberg (vooruit, een linkje erbij). In plaats van alles wordt niets digitaal aangeleverd, extra gegevens als je bijna klaar bent... Gelukkig voor de opdrachtgevers betalen zij mij niet per uur.
Het grappige is wel dat je een soort band krijgt met zo'n onbekend iemand waar je meer tijd dan gepland aan besteedt. Toen dus de site ondanks alle gebruikelijke CEO-truuks urenlang gewoon he-le-maal niet werd geïndexeerd door Google, zag ik er echt een vingerwijzing in: poëtische onrechtvaardigheid past wel in het Nettie Brombergprofiel.

Nettie Bromberg was aangeslagen door de Tweede Wereldoorlog, of door het algemene onrecht in de wereld - waarschijnlijk allebei. Ze beeldde vaak mensen af in een lege wereld, op zijn best nog tegen de achtergrond van een stralend woestijnlandschap zoals de man hierboven.
Volgens biografische herinneringen van vrienden en familie leidde zij een erg teruggetrokken leven.
En jawel, haar werk kreeg weinig bekendheid en werd hier grotendeels vergeten toen het na haar dood verhuisd werd naar Israel, waar het meer erkenning krijgt.

Vandaar die site, die daar iets aan moet doen (heel veel van haar werk is nu online te bekijken).
Maar goed. Netjes aangemeld bij Google, alle plaatjes een 'alt', html-foutjes weggewerkt, door Google goedgekeurde sitemap, geverifieerd, backlinkjes vragen... Toen na een uurtje of 12 het resultaat nog steeds 0 indexatie en 0 tegenwoordigheid in Google zoeken was, zag ik daar als gezegd een vingerwijzing in.

En ja, ik weet dat sommige mensen dat normaal vinden. Maar veel ingewikkelder sites die ik heb aangemeld waren echt sneller te vinden.

Dus, webtipje van de week: een snel en niet te best aangemaakt wiki-artikel dat naar de site verwijst, kwam al na ca. 1 seconde bovenaan bij het zoeken op Nettie Bromberg. Een Googlexpert waarschuwt mij dat wiki-links de eigenschap 'nofollow' krijgen, en dus niet tellen. Maar niettemin kan nu de site toch worden gevonden, en zit Nettie Bromberg niet meer helemaal in een onbevolkte virtuele wereld.

Nu die backlinkjes nog. CEO SchmeeEO: daarvoor helpt maar 1 ding. Inhoud hebben die de mensen interessant genoeg vinden om ernaar te verwijzen. Dan moeten ze die alleen wel zien... Terug naar de kip-of-het-ei-vraag van Google, maar intussen: leve het wiki-eierdopje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten