dinsdag 4 mei 2010

Joodse ecologie in IsraelDe associatie religie-groen ligt voor veel mensen niet voor de hand, vooral niet bij religies van de striktere soort, die in je leven ingrijpen met regeltjes.
Bij orthodox jodendom denken de meeste mensen aan in het zwart geklede bleekgezichten met peijes die de hele dag binnen zitten, krom gebogen over een boek. Fout! Jodendom is groen avant la lettre. Het is heel sterk verweven met het land en met landbouw. Van de 613 voorgeschreven rechten en plichten gaan er verbazend veel over hoe je het land, vrucht- en andere bomen, de oogst enz. moet behandelen. (In andere religies ben ik niet zo thuis, misschien hebben die dat ook?)
In Israel worden veel daarvan gewoon toegepast. Israelische boeren kunnen daar overigens heel veel last van hebben - regelmatig krijgen zij weer een brief dat ze (ik noem maar een echt verzonden voorbeeld) dit jaar de witte druiven op veld X niet mogen oogsten en verkopen of de velden dit jaar braak moeten laten liggen.
Wat mij betreft is elke tot het extreme doorgedreven religie fout dus dat zal ik zeker niet propageren, maar het  zomerprogramma van deze eco-activistische Talmudhogeschool ziet er echt smakelijk uit. Kijk zelf, filmpje hierboven. Een artikel hierover in het Engels vind je op Green Prophet, het blog over Midden-Oosten en milieu, hier.

1 opmerking:

רונית zei

klopt ik denk met name aan de kibboetsen die met de ecologische landbouw zijn begonnen

Een reactie posten