maandag 5 april 2010

Zet een pdf in je Blogger-pagina


Dit blogje had ook kunnen heten: de wonderen van Scribd. Scribd is een internetpagina die het supergemakkelijk maakt om pdf's te laten zien in je Blogger-pagina. Je bewaart ze er niet alleen, Scribd geeft er ook nog een mooi leesbare vorm aan. Heel handig als je een artikel of een ander groot document wilt laten zien op je site! Ik zat er zojuist mee te spelen en maakte in een paar minuten nieuwe pagina's met voorbeelden van Nederlandse en Engelse stukken (okee, maar 1 van elk tot nu toe). Klik de linkjes rechts op de pagina of bekijk het voorbeeld onder de vouw. Daar leg ik uit hoe het allemaal gaat, in het kader van de beloofde Bloggertips. Dit werkt overigens ook op andere weblogs die bijvoorbeeld gemaakt zijn met Wordpress.
Eerst een voorbeeldje van hoe het eruit ziet als je een PDF in een Blogger-artikel zet. Dit is maar 1 pagina, maar het is ook mogelijk om artikelen met meerdere pagina's in te sluiten (zie de links naar mijn pagina's) of zelfs hele boeken. Je lezers blijven dan gewoon op je site. Probeer maar: door op 'fullscreen' te klikken en de afbeelding te vergroten met de + knop zijn de letters prima te lezen. De gebruiksaanwijzing staat eronder.
Lemon Tree

Nu het hoe, want hoewel 'Lemon Tree' een prachtige film is die ik zeer aan kan raden, gaat het daar niet om.
In een paar simpele stappen:
  • Ga naar Scribd en maak een account aan (alleen bij de eerste bezoek) of log in.
  • Klik op 'uploaden' en fiets in het schermpje dat volgt naar je document
  • In de tekstvakjes daarnaast heeft het standaard de titel gekregen van je file: pas dat zonodig aan. Daaronder staat soms een door Scribd gegenereerde omschrijving; die wil je vrijwel zeker ook aanpassen. Dat kan overigens ook later nog.
  • Als je tevreden bent, klik je op 'upload'. Bij grote documenten moet je nu even wachten. Scribd maakt nu namelijk een flash-weergave van je document.
  • Wanneer het klaar is, verschijnt je document in beeld. Rechts daarvan staan belangrijke codes, maar eerst klik je nog even op de knop helemaal boven je document: Edit. Je kan nu de omschrijving aanpassen en, belangrijker nog, aangeven of het gedownload mag worden, of de copyright jouw eigendom is en hoe je het wilt laten zien. Standaard staat de optie 'scroll' ingevuld, maar als je meerdere pagina's hebt is 'book' een prachtige weergave (ja inderdaad, het ziet er dan uit zoals het woord zegt). Zie een van mijn artikelen als voorbeeld.
  • Nu nog in je blog zetten. Rechts van je document zie je een link en een embed code, net als bij YouTube. In ons Blogger-voorbeeld copieer je die code. Dan ga je naar het artikel of de pagina waarin je het document wilt tonen, en je kiest: 'HTTML bewerken'. Je plakt de verbazend lange code waar je hem hebben wilt, en klaar: je moet het alleen nog even opslaan.
In het voorbeeld hierboven ga ik ervan uit dat je document al was opgeslagen als een PDF document. Je kan ook andere soorten uploaden naar Scribd, zoals bijvoorbeeld Word. Maar PDF is het kleinst, en volgens Scribd ook het mooiste. Dus als je al een Word-document hebt, is het een kleine moeite om even te kiezen: opslaan als PDF voor je het op Scribd zet.

En tenslotte voor de liefhebbers: je kan Scribd zo instellen dat er automatisch een Tweet naar twitter gaat of een bericht naar Facebook. Plezier ermee!

2 opmerkingen:

Carla zei

Hier ben ik blij mee!
mooie weergave, super!

Francis Gortmaker zei

Hallo Elise,

bedankt voor deze aanwijzingen! Het is gelukt!

Groetjes, Francis

Een reactie posten