donderdag 8 april 2010

Bloggersnachtmerrie: eerst even dit doenKen je dit?
Je maakt een twitterlijstje op je blog in maximaal 5 minuten, met een klein stukje html-code. Hee, eigenlijk voor andere bloggers ook wel handig, denk je dan. FF bloggen.
Je tikt een stukje over hoe het moet - duurt al iets langer. Je plakt je code erin en: grote niks! Die code wordt natuurlijk ook weer omgezet in een twitterlijstje en niemand kan hem zien, laat staan overnemen. Wat nu?
Hoe laat je html-code zien in je blog zonder dat hij wordt omgezet?
Tja, nu komt je serie 'Eerst-even-dit's. De bloggersnachtmerrie. Onder de vouw.

Eerst even 1. Eerst moet je je code even omzetten in tekens die niet gelijk worden omgezet.
Wel eens gezien? Elke < haak omgezet naar , elke > haak naar en dan zwijg ik nog van aanhalingstekens...
Eerst even 2. Wat een klus. Daarvoor moet je eerst even een automatisch omzettertje vinden (bespaar je de zoektocht: hier heb je er een).
Eerst even 3. Langzamerhand begin je intussen te vergeten waarom je dit zat te doen, maar goed, je zet je code om (pas op: in dit voorbeeld geef ik maar 1 regel, de hele code staat in de post Je tweets op je weblog).
Nu heb je een stukje code dat er vreselijk uitziet.
Eerst even 4. Met veel moeite herinner je je dat je dit even in je blogje wilde plakken om het te laten zien, zodat mensen je code kunnen copieren en gebruiken. Je copieert het dus en plakt het in je stukje. Voor jou ziet het er nog steeds vreselijk uit. Zou het wel werken?
Eerst even 5. Even op Voorbeeld klikken om te zien of het eindproduct er wel normaal uitziet... Gelukkig.
Nu ziet het eruit als html-code, het wordt niet omgezet in dat lijstje, maar als iemand het copieert en in zijn blog plakt werkt dat weer wel. Zo.
<div style="margin-right:0px"><div id="twitter_div">
Nu weet jij ook hoe dat moet. Maar eh... ff bloggen???
Dat hele blogje kost heel veel meer tijd dan het maken van zo'n lijstje. Maar 1 troost heb je: de volgende keer weet je hoe het moet en gaat het lekker snel. Bij jou ook. Gewoon doen dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten